Vicecampioană mondială anul acesta la Chelyabinsk, judoka Andreea Chițu (cat. -52 kg) a încheiat sezonul competițional 2014 în forță. Sportiva legitimată la CSA Steaua a participat la patru turnee în 30 de zile ( locul 2 la Abu Dhabi, locul 5 la Qingdao, locul 1 la Jeju și locul 7 la Tokyo), competiții pentru care a parcurs peste 12.000 de km. Aflată încă la Tokyo, de unde va pleca mâine dimineață spre România, Chițu a dezvăluit pentru ProSport despre ce a însemnat acest an în cariera ei și surpriza pe care i-o pregătește principalei ei adversare, Majlinda Kelmendi.
Andreea, cum au fost ultimele concursuri? Simți oboseala de final de an? Începe să se adune și oboseala pentru că a fost un an dificil, cu multe competiții, stagii de pregătire, dar cu multe satisfacții. Ultimele turnee au fost o răsplată frumoasă a muncii și a sacrificiilor din anul acesta și cred că am devenit mai hotărâtă și mai determinată în atingerea obiectivelor.
Ai rămas cu o amintire deosebită de la Jeju sau de la Tokyo? Doar în Tokyo am avut timp de vizitat. Am văzut turnul din Tokyo, în rest ne-am plimbat prin oraș. Am fi vrut să mergem și la Disneyland, dar era departe și am zis că lăsăm pe anul viitor distracția asta. Nu am vizitat foarte multe pentru că între competiții am avut și stagii de pregătire cu celalalte țări.
La Jeju, Andreea a vizitat cel mai mare parc de distracții „Loveland”
Înainte, în concursuri, era teama de nipone, acum este teama de kosovara Majlinda Kelmendi. V-ați întâlnit de două ori anul acesta, chiar în finală la Mondiale, și nu ai reușit să o învingi. Ce o face atât de bună? Este puternică fizic și psihic, are o încredere extraordinară în ea. În plus are un stil de a lupta simplu, dar eficient și atunci când pășește pe tatami știe ce are de făcut. Eu am încredere că o pot învinge, la fel și antrenorii mei și muncim pentru a face asta.
Răbdarea și perseverența, principalele arme
Pregătești un procedeu prin care să o surprinzi? Până la Jocurile Olimpice va trebui să am un as în mânecă. Pregătim mai multe procedee și situații tactice care m-ar putea ajuta să o înving. Mai rămâne să le pun în practică atunci cand voi lupta cu ea. Răbdarea si perseverența sunt importante în timpul rămas până la Rio.
Te gândești la ea ca la o posibilă adversară în finala olimpică de la Rio 2016? Îmi doresc foarte mult să ajung în finală la Jocurile Olimpice și ea este principala adversară. Eu mă pregătesc pentru toate adversarele, pentru primele 14 fete din clasament, dar trebuie să am grijă și la celelalte adversare mai slab clasate pentru că surprize apar tot timpul. Îmi doresc foarte mult o finală olimpică.
Anul acesta ai devenit vicecampioană mondială… Este un rezultat istoric, nu doar pentru mine cât și pentru judo-ul românesc, pentru România. Sunt mândră ca am putut obține această performanță și că am reușit să aduc bucurie multor persoane care ne suștin și sunt alături de noi, să le răsplătesc încrederea.
Ce obiective ai pentru 2015? Sunt obiectivele pe care mi le propun în fiecare an: o medalie la Europene și Mondiale, dar și să rămân în clasamentul mondial pe o poziție favorabilă. Îmi doresc să fiu sănătoasă ca să muncesc cât mai mult și să realizez tot ce îmi doresc. Mai special ca dorințe ar fi să reușesc să ating unele obiective personale, să câștig și un Grand Slam și mai ales să îmi îmbunătățesc stilul de luptă.
TOP 5 mondial la -52 kg 1. Majlinda Kelmendi Kosovo 4230 puncte 2. Andreea Chițu România 2440 puncte 3. Erika Miranda Brazilia 2090 puncte 4. Natalia Kuziutina Rusia 2064 puncte 5. Yuki Hashimoto Japonia 1554 puncte
Ești pe locul doi in ierarhia mondială și cea mai bună judoka a României în acest moment. Ce înseamnă pentru tine? O răsplată a muncii de până acum. Au trecut 12 ani de când am fost convocată prima oară în lotul de cadeți. De atunci a început drumul spre marea performanță și consider ca toți anii aceștia de muncă la diferite nivele de vârstă au condus la performanțele din prezent. Am progresat an de an și am o echipă în spate care mă ajută, mă susține și mă încurajează în fiecare zi, atât la lotul olimpic, cât și la clubul Steaua.
Simți că acum este mai multă presiune pe tine? O gestionezi mai usor pe măsură ce ai mai multe concursuri? Odată cu obținerea rezultatelor vine și presiunea, iar așteptările celor din jur, cât și cele personale cresc. Am sprijin și din partea unui psiholog care mă învăță cum să elimin gândurile negative si presiunea, cum să am încredere în calitățile mele și în munca depusă de-a lungul anilor. Și nu în ultimul rând familia, persoanele dragi, colegele și echipa mă ajută să trec peste anumite gânduri și trăiri negative.
Cum arată programul tău în această lună? De joi (n.r. – 11 decembrie) vom pleca într-un stagiu de recuperare la Târgu-Mureș, după care vom avea liber de Sărbători.
La Tokyo, Andreea Chițu (stânga) și colega ei, Monica Ungureanu au surprins momentul împodobirii bradului
Ți-ai făcut un cadou de final de an? Nu. Cadoul cred că a fost medalia de aur din Coreea. Vor veni Sărbătorile, o să am timp atunci de cadouri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER